De 2 populairste schriften die met de spitse pen worden geschreven zijn zonder twijfel Copperplate of Anglaise en Spencerian script. Deze 2 stijlen zorgen wel eens voor verwarring onder kalligrafen. In deze blogpost wil ik graag deze verwarring uit de weg helpen.
1. Een klein beetje geschiedenis
Voordat we naar het verschil tussen Copperplate en Spencerian gaan kijken, eerst een klein beetje geschiedenis. Ik beloof het kort te houden.
Vele jaren geleden (17e – 18e eeuw) werd het schrift dat we vandaag kennen als Copperplate of Anglaise, English roundhand genoemd.
De Engelse 'Writing Masters' gebruikten een quill (veer) om het English Roundhand schrift te schrijven. De handgeschreven exemplaren werden daarna in koperen platen gegraveerd om ze vervolgens te kunnen afdrukken.
Een onschatbare bron van Copperplate kalligrafie is het boek 'The Universal Penman' van meestergraveur en kalligraaf George Bickham. Dit boek bevat de mooiste exemplaren (gegraveerd door George Bickham) van de beste Penmen van die periode in England.
Het ontstaan van de naam Copperplate wordt dus in deze context geplaatst.
Er kwam een einde aan dit tijdperk door de uitvinding van de balpen. De balpen verving de flexibele quill (veer) en de flexibele stalen pen en het contrast tussen dikke en dunne lijnen verdween.
Maar geen probleem! Neem terug een flexibele pen in de hand en gebruik de prachtige exemplaren van de Writing masters als bron en inspiratie!
2. Ontstaan van Spencerian....een mooi verhaal
Spencerian is een unieke Amerikaanse vorm van Ornamental Penmanship.
In het jaar 1800 – Amerika was al enkele tientallen jaren onafhankelijkheid – werd Platt Roger Spencer geboren. In deze periode schreef men voornamelijk English roundhand, dit schrift was overgewaaid van Europa waar het enorm populair was.
PR Spencer werd geboren op de eeuwwisseling en groeide op met een fascinatie voor de natuur. Hij ontwikkelde een liefde voor schrijven. Op 15- jarige leeftijd begon hij zijn klasgenoten de kunst van het schoonschrijven aan te leren. Hij ontwikkelde zijn ideeën voor een verbeterde schrijfmethode, een schrift dat vlotter geschreven kon worden dan English roundhand.
3. Een schrift gebaseerd op de natuur!
Mr. Spencer perfectioneerde zijn schrijfstijl ( spencerian) in 1830 volgens inzichten die in de natuur terug te vinden zijn, zoals buiging, beweging, contrast en de ovale vorm. De eerste modellen van de ovale vorm waren de afgesleten stenen die hij aan de oevers van Lake Erie in Ohio vond. Deze en andere inzichten in de natuur (bladeren, bloemen, zaden, bloemknoppen,…) hebben een blijvende indruk op hem nagelaten.
Rond het jaar 1920 kwamen de typmachines in opmars en werd de handgeschreven correspondentie verdrongen.
Maar ook hier geen nood, neem je spitse pen en dompel je onder in het fijne, eenvoudige en gracieuze schrift dat tot op de dag van vandaag voortleeft en we kennen als Spencerian.
Wil je graag zelf Spencerian script leren? Dat kan! Via de online cursus Spencerian.
Al graag een keer bekijken hoe Spencerian script geschreven wordt? Bekijk dan gerust onderstaande video!
4. Hoe kan je het verschil zien?
Om het verschil tussen Copperplate en Spencerian te zien, kijk je naar de kleine letters.
Op de foto hieronder staat het woord spitse pen in drie verschillende stijlen geschreven. Als eerste Spencerian, tweede copperplate en als laatste het cursieve schrift dat in de scholen in Amerika aangeleerd werd.
Onderaan de foto staat het volledige alfabet in beide schriften.
Bij Spencerian zie je dat de schaduw bij de kleine letters delicaat geplaatst is. Het gebruik van schaduw is heel persoonlijk, bepaalde letters bevatten altijd schaduw, maar er zijn nog andere letters die ook schaduw mogen bevatten. Dit is een persoonlijke keuze. In de cursus Spencerian wordt hier dieper op ingegaan.
Typische kenmerken zijn de smalle rondingen bij het verbinden van de letters onderaan en bovenaan. De delicaat geplaatste schaduwen bv. de driehoekvorm bij de letters 't' en 'd', en het gebruik van smalle ovalen.
Wil je nog meer in detail lezen hoe je Spencerian Script kan herkennen? Lees dan deze blogpost.
Spencerian is een lopend schrift dat je vloeiend kan schrijven eens je het ritme goed te pakken hebt. Dit komt door het gebruik van de hellingen van zowel 30° als 52°. Graag het ritme van Spencerian al leren kennen? In het Gratis Werkboek kan je ermee aan de slag!
Bekijk nu even het Copperplate schrift en je merkt dat de schaduwstroken heel regelmatig zijn. Elke strook naar beneden is een schaduwstrook. Daardoor wordt dit schrift veel trager geschreven, je moet telkens de pen van het papier nemen om de volgende strook te beginnen.
Copperplate is eerder een formeel schrift.
Wil je graag Copperplate (Anglaise) onder de knie krijgen? Dat kan, via de online cursus, klik hier voor meer info.
Het cursieve schrift (volgens de Palmer Zaner en Bloser methode) werd beinvloed door Spencerian.
Dit is een monoline schrift (zonder schaduw) en wordt schuiner geschreven dan spencerian. Omdat er geen schaduw bij komt kijken, kan dit schrift gemakkelijk met een gewone pen geschreven worden. Enkel dit schrift wil ik een handschrift noemen.
5. Kalligrafie of niet........
Er zullen zeker mensen zijn die zich de vraag stellen of Copperplate en Spencerian wel kalligrafie genoemd kan worden. Wel hierover kan ik ook heel kort zijn, kalligrafie betekent niets minder dan 'De Kunst van het Schoonschrijven'! Of The Art of Beautiful Writing in het Engels. En ik denk dat deze schriften mooi genoeg zijn om kalligrafie genoemd te worden.
Deze vormen van kalligrafie zullen mensen blijven fascineren. Wij als mensen zullen altijd de nood voelen om ons uit te drukken. We voelen emotie en hebben ideeën.
Ga via het leren van Copperplate naar een meer vrijere stijl zoals moderne kalligrafie. Of laat je volledig gaan met Spencerian script, voeg door middel van flourishes de natuur toe aan je werk.
Via de uitgebreide Online cursus Spencerian leer je in 6 lessen dit prachtige schrift!
Vanaf 6/2022 is de nieuwe online leeromgeving en private Community online!
In onze community, de 'Graceful Letters + Community' kan je je vragen stellen en je werk laten zien. We zijn daar allemaal om te leren en we werken samen alle onzekerheden de deur uit!
ENKEL cursisten krijgen toegang.
Voel je vrij!
Veel Liefs,
Petra