3655947541340020
Een stamboom in kalligrafe + gratis download
22 juli 2020 
8 min. leestijd

Een stamboom in kalligrafe + gratis download

In al de jaren dat ik met kalligrafie bezig ben, heb ik al enkele malen de eer gehad om een stamboom in kalligrafie te maken.

Voor mijn eigen familie, schoonfamilie en in opdracht.

Er zijn verschillende manieren om met kalligrafie een stamboom te vervaardigen, het kan zelfs een heel stamboomboek worden! Ben je zelf met kalligrafie bezig, en heb je misschien al wel eens nagedacht om een stamboom te maken, maar weet je niet zo goed hoe je hieraan kan beginnen.
Ik laat het je graag zien in deze blogpost!


Ik wil nog even zeggen dat deze blogpost heel persoonlijk is, vooral naar het einde toe......
Ook het merendeel van de foto's zijn van werk van een hele tijd geleden, maar soms is het niet zo slecht om eens terug te keren naar werk van vroeger.
Ik hoop dat je toch zeker wat inspiratie kan opdoen en als er vragen zijn, kan je mij altijd hier contacteren.

Download ook zeker de Praktische tips voor een stamboom in kalligrafie

1. Waar start je?

Allereerst moet je beslissen hoe groot je stamboom gaat worden. Je kan de directe familie vermelden, dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen. Is de familie niet zo groot, dan kan je dergelijke stamboom op een groot formaat van papier maken en inkaderen.

Wil je een stapje verder gaan en nog meer generaties gaan toevoegen, dan kan je in boekformaat gaan werken. Meer hierover verder in dit blogbericht.

Beslis wat je over iedere familielid wil vermelden, meestal zijn dit de datums van geboorte, huwelijk en overlijden.
Deze gegevens zul je wellicht wel terugvinden.

Wat ook een mogelijkheid is, is een alternatieve stamboom in kalligrafie, hierin vertel je het verhaal van de personen in kwestie. Voorbeelden hiervan laat ik verder in dit bericht zien.

2. Welk materiaal gebruik je?

Ga je een stamboom maken die ingekaderd wordt en aan de muur komt te hangen, dan moet je natuurlijk zien dat je papier groot genoeg is en stevig is. En niet te vergeten het moet goed beschrijfbaar zijn.

Voor de grote stamboom van mijn grootouders heb ik Elefantenhout gebruikt, een prachtige papiersoort die je ook in verschillende tinten kan verkrijgen.

Andere papiersoorten die geschikt zijn: Fabriano, Canson mi-teintes en aquarel papier van Arches HP 90 lb, deze kan je wel verkrijgen in een grotere afmeting.

Wat inkt betreft, gebruik ik graag walnoten inkt en iron gall inkt voor Copperplate, kalligrafie inkt van Winsor & Newton, sumi inkt of chinese inkt voor schriften met de brede penpunt, zoals Italic en de Gotische schriften.

Verder heb je zeker ook een potlood, gom, meetlat en geodriehoek nodig.
Voor de datums gebruik ik ook wel eens een fineliner, deze gebruik ik ook om de verbindingslijnen te trekken.

Mijn favoriete materialen

Voor een stamboom in kalligrafie moet je nog kiezen welk schrift geschikt is, of wat je graag ziet.

De stambomen die ik heb gemaakt zijn gekalligrafeerd in Batarde, dit is een gotisch schrift dat met de brede pen geschreven wordt. Dit is toch nog steeds mijn persoonlijke voorkeur voor een stamboom, maar je moet hier wel de plaats voor hebben.

Andere geschikte schriftsoorten zijn het Italic of humanistisch cursief en het Copperplate schrift. Voor een titel die er toch ook wat mag uitspringen kan je een Gotisch schrift gebruiken.
Graag Copperplate leren? Kijk voor meer info hier.

En dan kan je aan de slag!

De titel in Gotisch schrift, de namen in Copperplate en de datums in eenvoudige druklettertjes

3. Het uittekenen van de stamboom.

Let op , er komt veel meet- en paswerk bij kijken. Ik heb voor jou een download voorzien met uitleg over hoe je verbindingen kan maken. Download Praktische tips voor een stamboom in kalligrafie , en je kan van start gaan. Dit is voor het maken van een traditionele stamboom.

Teken de stamboom uit op papier, probeer dit overzichtelijk te houden.
Bekijk hoeveel namen je voor elke generatie moet neerzetten. Begin altijd met de generaties met de meeste namen, de grootste dus.

De andere generaties gaan dan altijd passen op je blad.
Kom je bij generaties met minder namen, dan zal je merken dat je deze namen verder uit elkaar kan zetten, maak hier dan ook gebruik van.

Teken de stamboom uit op kladpapier, houd dit overzichtelijk

Nadat je op kladpapier de stamboom hebt uitgezet, kan je aan het definitieve ontwerp beginnen.

Trek enkele horizontale hulplijnen op je blad, ongeveer 5 cm van elkaar.
Dit zijn de lijnen van de verschillende generaties, die je in je stamboom gaat opnemen.

Vergeet niet dat kalligrafie ruimte nodig heeft, dus laat voldoende ruimte tussen de namen
Nadat je een schrift en x-hoogte hebt gekozen, schrijf je enkele namen op kladpapier. Zo krijg je een idee hoever elke naam zal komen. Ik zet de namen gemiddeld 4 cm van elkaar. Deze afmetingen gebruik ik ook in het stamboomboek.

Heb je alle aanduidingen gemaakt, dan kan je beginnen met kalligraferen, dit is toch nog altijd het leukste stuk!!

4. Bijzondere aanduidingen

Hoe duid je bijvoorbeeld een tweeling aan? Heel simpel ik zet het er gewoon boven en zoals je op de foto kan zien vul ik de hoekjes een beetje op.
Of een tweede huwelijk? Zet een getal boven het dubbele streepje dat gehuwd aangeeft. (zie download)

Spijtig genoeg komt dit ook wel eens voor, een kindje dat overleden is nog voor de geboorte of bij de geboorte, deze aanduiding maak ik wel eens door een sterretje te tekenen.
Ook in mijn familie is er het overlijden geweest van een kindje van twee weken, hier heb ik gekozen voor een fonkelend sterretje…..


aanduiding van een tweeling

Een klein crystalletje voor Senne

Een sterretje voor een overleden kindje op een onopvallende manier geplaatst maar voor de familie zeer betekenisvol.

5. Een titel toevoegen

Je kan ook altijd de stamboom voorzien van een titel als je hier de ruimte voor hebt natuurlijk.

Bijvoorbeeld 'Familie Van Emmerik - Hopman' of 'Stamboom van de Familie Koyen'.

Bij de alternatieve stamboom had de titel ook betrekking op de gelegenheid van het aandenken, nl. de viering van een gouden jubileum.
Een titel en ook de namen mochten er hier wel duidelijk uit springen. Hier werd gebruik gemaakt van bladgoud, gouache en swarovski crystals. Een herinnering om te koesteren voor de ontvangers! (voorbeelden bij alternatieve stamboom)



6. Een alternatieve stamboom

Bij een alternatieve stamboom kan je eigenlijk alle kanten uit. Dit kan de familie geschiedenis in tekstvorm zijn, je vertelt alsof het een verhaal is, of een echte boom getekend met takken die leiden naar de familieleden.

De afgelopen jaren heb ik dergelijke aandenkens vervaardigd voor mijn tantes en nonkels die hun gouden huwelijksverjaardag vierden.

Gouden Jubileum 2014Familie Ringoot 2020

In 2020 heb ik de absolute eer gehad om aan een prachtige stamboom van de familie Ringoot mee te werken. De boom werd met de hand getekend in houtskool door Jimmy en ik mocht de namen en datums kalligraferen. Spannend!

Een leuk detail, meestal duid ik de huwelijksdatum aan met een 'x', maar hier heb ik gekozen voor 2 gouden cirkels.

7. Een stamboomboek!!

Mijn grootste werk tot hiertoe denk ik!

Wil je graag meerdere generaties in je stamboom verwerken, dan is de kans natuurlijk groot dat deze niet op één enkel blad vermeld kunnen worden. Dan heb je de mogelijkheid om dit in een boek te doen.

Zelf heb ik 2 stamboom boeken gekalligrafeerd in prachtige (foto)boeken van Canson. Deze boeken zijn voorzien van een mooie kaft, ringen en super papier waarop je gemakkelijk kan kalligraferen.
Je kan natuurlijk ook zelf een boek inbinden, maar hier heb ik geen ervaring mee.

Wanneer je werkt in boekvorm kan je ook foto's van de familie toevoegen.

De stamboom moet worden opgesplitst in verschillende pagina's, op de pagina's verwijs je dan weer naar andere pagina's waar de stamboom verder gaat. Ik moet je niet vertellen dat hier veel planning en meetwerk bij komt kijken.
Maar het resultaat is gewoonweg fantastisch!

8. Wat met aanvullingen?

Heb je gekozen voor een alternatieve stamboom waarin je een verhaal vertelt, dan zijn aanvullingen moeilijker te maken. Deze blijft gewoonlijk wel zoals hij is gemaakt en cadeau gedaan.

Bij een traditionele stamboom kunnen er wel aanvullingen gedaan worden, als er nog plaats is natuurlijk. Net zoals in een boek natuurlijk, hier zul je zeker plaats hebben. 

De stamboom van mijn grootouders heb ik in de afgelopen jaren 3 keer mogen aanvullen.

Ik wist dat er nog achterkleinkinderen bij zouden komen dus heb ik genoeg plaats onderaan gelaten om deze erbij te kunnen voegen.
Maar......op een gegeven moment is een stamboom compleet …...in november 2019 heb ik de laatste aanvulling gedaan met de geboorte van Alixe, de moeke haar 20ste achterkleinkind en spijtig genoeg ook haar overlijden eind november 2019. Deze stamboom is nu af…..

De laatste aanvullingen zijn gebeurd eind 2019

Ik heb met eigen ogen de ontroerende momenten gezien die het cadeau doen van een prachtig gekalligrafeerde stamboom kan teweeg brengen. Dergelijke aandenkens zijn unieke familiestukken, die tot op de laatste momenten van iemand zijn leven emoties oproepen en gewaardeerd worden. Wat kan er mooier zijn…..

Ik hoop dat je in dit blogbericht wat inspiratie hebt gevonden en dat ik je al wat op weg heb kunnen helpen, zodat ook jij een prachtige stamboom kan maken.

Heb je nog vragen, aarzel niet en laat het mij gerust weten. Ik help je met heel veel plezier verder! Contacteer mij hier.
Of heb je al eens een stamboom gekalligrafeerd, vertel het zeker hieronder.

Veel Liefs,

Petra



 

Over de schrijver
Reactie plaatsen