3655947541340020
Het geheim van mooie kalligrafie
10 juni 2020 
3 min. leestijd

Het geheim van mooie kalligrafie

Wat is het belangrijkste als je wil leren kalligraferen met de spitse pen?
Een goede basis opbouwen en het leren beheersen van de spitse pen.

In deze blogpost vertel ik je graag hoe je dit kan doen, en het is echt wel een superleuke manier!

1. Allereerst......nemen we ons potlood erbij!

Ons potlood gebruiken we voor opwarmingsoefeningen, deze zul je waarschijnlijk al wel kennen.  Ze dienen vooral om je spieren op te warmen voordat je begint te kalligraferen. Je zal dan op een meer ontspannen manier kunnen schrijven.

Maar niet enkel dat!!! De ovalen bijvoorbeeld zijn een heel belangrijke vorm, Copperplate en Spencerian zijn beide schriften die op de ovale vorm gebaseerd zijn, het is dus uitermate belangrijk om deze vorm goed in je spiergeheugen te krijgen.

Maar ook het oefenen van letters en woorden met potlood is belangrijk om goed te leren kalligraferen! Zoals je op de foto hierboven kan zien, heb ik de titel met potlood geschreven. Als je mij al een tijdje volgt, heb je dit al vaker gezien. Het is en blijft de eenvoudigste manier om kalligrafie te leren.

2. Bewegingsoefeningen/ oefeningen op penbeheersing

Bewegingsoefeningen, deze oefeningen maak je ook gewoon met een potlood of fineliner of een ander gekleurd stiftje, om het nog wat leuker te maken natuurlijk.

Bij dergelijke oefeningen maak je met een gecontroleerde beweging stroken, dit kunnen ovalen zijn of gekruiste lussen,vlammetjes,… en omdat je deze oefeningen maakt met potlood, komt er ook geen schaduw aan te pas. Een eenvoudig voorbeeldje hiervan vindt je in het Gratis Werkboek Kalligrafie.

mooie kalligrafie

Bewegingsoefening in de module voor gevorderden

Wanneer je deze oefeningen gaat maken met een spitse pen en inkt, krijg je de oefeningen op penbeheersing. Je leert bij wijze van spreken je spitse pen beheersen, je leert het contrast tussen haarlijn en schaduwlijn aanvoelen.

En dan zijn we er!!! Dit is Super Belangrijk als je wil leren kalligraferen, of het nu Copperplate of Spencerian script is.

Bij het leren van kalligrafie wordt er al heel lang gebruik gemaakt van deze oefeningen. Je leert hierdoor de juiste druk uitoefenen op je pen, je leert de beweging en je moet precies zijn.
Allemaal heel belangrijk als je je kalligrafie wil zien verbeteren.

flourishing strookDit is een typische strook om de spitse pen te leren beheersen


3. Maak echte kunstwerkjes

De stroken apart inoefenen is best wel leuk maar je hebt er geen doel mee, en als je niet echt een doel hebt, zal je ze misschien wel enkele keren proberen en daarna stoppen.

En dat is dus absoluut de bedoeling niet!

Daarom heb ik enkele leuke ontwerpjes gekozen, die je met dergelijke stroken kan maken.
In de basis module leer je 3 ontwerpjes maken met de meest voorkomende stroken. Hou je van meer uitdaging? Bekijk zeker eens de module voor gevorderden, 3 ontwerpjes met meer uitdaging!

Beide modules met de 6 ontwerpjes en een demonstratie video zijn inbegrepen bij de online cursus Copperplate. 

Flourishing kalligrafie

Ontwerpje uit de module voor gevorderden

Laat je creativiteit en fantasie de vrije loop!
Werk de ontwerpjes af met kleurpotloden, gekleurde inkt, liquid pearls of zelf echte crystalletjes!

Kader ze in en hang deze aan je muur, maak een mooi kaartje of decoreer een envelop met één van de ontwerpjes. Genoeg mogelijkheden om deze te gaan gebruiken.

Begin je net met kalligrafie dan zal het even oefenen zijn, doe dit rustig aan, neem zeker je tijd!
Ben je al enige tijd bezig met kalligrafie en heb je al wel enkele schriften onder de knie, ook dan kunnen deze ontwerpjes leuk zijn natuurlijk.

Werk af met crystalletjes

Zoals ik al wel eens eerder vermeld heb ergens hier op mijn blog of facebook of elders, het succes van het leren van een nieuw schrift ligt bij een goede en stevige basis!

En tot die basis behoort ook het leren beheersen van de spitse pen. En waarom dit niet op een leuke manier doen?

4. Een echte Drill oefening!

Nu we het dan toch hebben over het vormen van een goede basis, wil ik nog even één specifieke echte drill oefening aanhalen, nl. de Cross-drills.
De Belangrijkste oefening om Spencerian script goed te leren! Wil je graag weten hoe je cross-drills maakt? Download dan zeker het GRATIS werkboek Kalligrafie.

Maar...... ook deze drill oefening kan je leuk maken!
In de online cursus Spencerian gaan we aan de slag met letterdrills. Zelfs met alle kleine letters kan je drill oefeningen maken. Ik heb er al prachtige gezien van mijn cursisten.

spencerian scriptVoorbeeldje van een letterdrill

Zoals je ziet is er toch wel wat plezier te vinden in het maken van drill oefeningen.
Het hoeft dus allesbehalve saai te zijn.

Alvast veel plezier!!

Heb je vragen, laat het gerust hieronder even weten.

Veel liefs,

Petra

Over de schrijver
Reactie plaatsen