Waarmee kan je direct aan de slag en wat heb je vlug en gemakkelijk bij de hand?
Een potlood! ….en natuurlijk wat papier.
Nog geen gedoe met pen en inkt, gewoon een potlood, laat enkele papieren in het zicht liggen en je kan elk vrij momentje oefenen. Van opwarmingsoefeningen en drill oefeningen naar het schrijven van letters, alles kan je met potlood oefenen! De ideale manier voor beginners.
+ een leuke video met kleurpotloden!
1. Waarom oefenen met potlood?
Wanneer je net begint met kalligrafie is het belangrijk om de bewegingen en lettervormen in de hand te krijgen. Als beginner ben je nog niet vertrouwd met pen en inkt wat maakt dat we gewoon met een potlood beginnen. Rustig en ontspannend!
Ik vertel je graag even hoe ik met potlood begon.....
De eerste keer dat ik gebruik maakte van een potlood om kalligrafie te oefenen, was in 2013 toen ik Spencerian begon te leren. Ik maakte toen kennis met opwarming- en drill oefeningen. Deze oefeningen en de eerste combinaties van stroken werden met potlood geoefend. Toch ging ik vrij snel over naar pen en inkt, waarschijnlijk omdat ik gewoon was om steeds met pen en inkt te schrijven/oefenen.
Tijdens één van de volgende cursussen – Signature design – van Michael Ward werd er weer naar een potlood gegrepen. Het ontwerpen en uittekenen van een signature werd volledig met potlood en gom gedaan. Pas toen werd het mij duidelijk hoe fantastisch het is om hiermee te werken, en hoe je kalligrafie hier ook van verbeterd!
Ik denk dat ik zeker 4 HB potloden heb opgeschreven tijdens de cursus (4 weken).
Persoonlijk vind ik het oefenen met potlood zeer waardevol. Je bent vrijer, alles kan nog. Vindt je een letter of strook niet goed, weggommen en opnieuw proberen. Je kan blijven schetsten totdat je tevreden bent. Dit komt zeker van pas als je aan meer uitgebreidere letters/flourishes begint.
Maar het is belangrijk om eerst vertrouwd te geraken met de lettervormen, en de ideale manier om dit te bekomen is door de letters in te oefenen met …. potlood!
2. Maar eerst.....
...... een potlood kiezen. Heel gemakkelijk, je kiest het beste voor een zacht potlood, B, HB of een mechanisch potlood met stiftjes van 0,5mm. Althans deze gebruik ik het meeste.
We beginnen bij het begin!
Wat is het eerste dat je doet voordat je begint met schrijven? Maakt niet uit welk schrift.
Opwarmen van je hand/pols/arm…..zo maak je de spieren los en ga je meer ontspannen schrijven. Met ons potlood gaat dit snel en je bent vrijer in je bewegingen. Maar.....opwarmingsoefeningen zijn ook belangrijk om een stevige basis op te bouwen, een absolute must als je kalligrafie wil leren.
De opwarmingsoefeningen nooit met pen en inkt doen. Waarom niet, zul je misschien denken. Wel, bij opwarmingsoefeningen maak je snelle bewegingen om op die manier de spieren te gaan opwarmen. Maak je deze snelle bewegingen met je pennetje en inkt ga je veel sneller slijtage van je pen krijgen. Dit willen we natuurlijk niet, want je wil zo lang mogelijk met je pen kunnen schrijven, vermoed ik. Meer waardevolle tips om langer van je spitse pen te genieten, vindt je in deze blogpost.
3. Houd je potlood met lichte hand vast.
Dit is belangrijk!
Waarom? Jouw uiteindelijke doel is om ook met pen en inkt met een lichte, ontspannen hand te schrijven. Hierdoor kan je veel fijnere haarlijnen krijgen en ga je vroege slijtage van de pen tegen.
Ik besef heel goed dat dit in het begin niet gemakkelijk is. Daarom oefen je dit het beste al in door je potlood met een lichte hand vast te houden. De vingers houden alleen het potlood vast met een lichte grip, de bewegingen worden door je hand/pols of arm gemaakt. Dus eigenlijk ga je je potlood net op dezelfde manier vasthouden als je penhouder.
4. basisstroken
Genoeg opgewarmd?
Dan ga je over naar de basisstroken. Een spitse pen schrift bestaat uit verschillende basisstroken, dit zijn de stroken waaruit de letters zijn opgebouwd. Deze stroken worden eerst ingeoefend voordat we letters gaan vormen. Je gaat deze bewegingen steeds opnieuw herhalen, zodat uiteindelijk de spieren deze beweging gaan herkennen. En zoals je al kan denken, het loont zeker de moeite om deze ook eerst met potlood te oefenen.
Je kan de basisstroken van Copperplate en de meest belangrijke oefeningen van Spencerian script leren en inoefenen met het Gratis werkboek.
5. Eindelijk, we gaan letters schrijven!
Na de opwarmingsoefeningen en de drill oefeningen zijn we eindelijk aangekomen bij het schrijven van letters en woorden/zinnen.
Je dacht waarschijnlijk van je potlood af te zijn…..
Nee hoor! We gaan rustig met ons potlood verder.
Het met potlood tekenen van de letters zorgt ervoor dat je vertrouwd wordt met de lettervormen. Dit is belangrijk om een schrift onder de knie te krijgen! Je leert met deze methode de letter kennen, de opbouw, plaatsing van ovalen en schaduw…
Je kan eerst de lettervormen oefenen zonder schaduw, daarna kan je met schaduw oefenen. Op de plaats waar de schaduw moet komen gewoon even op je potlood drukken om een iets dikkere lijn te krijgen. Om deze techniek toe te passen kies je het beste voor een zacht potlood B.
Als het met potlood lukt om de letters te vormen, zal het met pen en inkt nadien zeker ook lukken.
6. Nog wat andere voordelen.....
Je wordt gestimuleerd om meer sierlijke lettervormen te bestuderen, en eigen variaties op letters te maken…. Met potlood kan alles, je bent vrijer!
De letters kunnen overal ingeoefend worden, zelfs op plaatsen als luchthavens, waar het natuurlijk niet zo gemakkelijk is om je pen en inkt boven te halen. Een potlood en boekje om in te oefenen heb je snel bij de hand.
Het neemt natuurlijk wat meer tijd in beslag om eerst de letters in te oefenen met een potlood, maar dit loont echt wel de moeite als je nadien met pen en inkt aan de slag gaat.
Van de opwarmingsoefeningen naar de basisstsroken naar het inoefenen van letters/woorden en uiteindelijk zinnen, alles kan je met jouw potlood doen.
Een potlood, ideaal om mee te oefenen, maar zeker ook leuk om definitieve werkstukjes mee te maken. En wat dacht je van kleurpotloden? Kan ook heel leuk zijn hoor…. bekijk gerust de video hieronder!
Maar wat is het belangrijkste?
Om de vorm van de letter in je hand te krijgen, moet je oefenen. Allereerst met potlood, daarna met pen en inkt. Om de vorm in je hoofd te krijgen moet je studeren.
Ken je letters! Oefen om deze op een Gracieuze manier te produceren.
'Kennis is kracht' is ook in de kalligrafie van toepassing!
Maar.....
Veel plezier!
Petra