3655947541340020
Langer plezier van je spitse pen
29 januari 2020 
6 min. leestijd

Langer plezier van je spitse pen


Als we Copperplate kalligrafie, moderne kalligrafie of Spencerian gaan schrijven, gebruiken we een spitse pen. Deze zorgt ervoor dat onze letters er elegant uitzien, door de combinatie van schaduwlijnen en haarlijnen die we met deze pen kunnen maken. Ze zorgen voor Magie op ons papier!

In deze blogpost wil ik dan ook enkele tips met jou delen om langer plezier van je spitse pen te hebben.

Alles begint natuurlijk met een pennetje te kiezen. Welk pennetje je kiest hangt vooral af van het feit of jij net begint met kalligrafie of er al in gevorderd bent. Meer uitleg over de verschillende soorten vind je in deze blogpost.

1. Voorbereiden van je nieuwe pennetje

Als jij een pennetje hebt gekozen wil je er zo vlug mogelijk mee gaan schrijven/testen. Eén belangrijk puntje mogen we niet overslaan. Je moet het pennetje eerst voorbereiden.
Alle nieuwe pennetjes hebben een laagje vernis, dit voorkomt roesten en beschermt ze tijdens het transport. Dit laagje gaan we eerst verwijderen. Doe je dit niet dan zal je merken dat de inkt niet goed van de pen zal vloeien of helemaal niet schrijft.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
– Tandpasta: je doet een beetje tandpasta op een doekje en wrijft zachtjes over de pen. Zowel de bovenkant als de onderkant. Daarna voorzichtig afspoelen en droog maken.
– Glasreiniger: je kan het pennetje ook wat laten weken in water met glasreiniger in.
– Speeksel: De meest gebruikte methode denk ik. Dit is natuurlijk gemakkelijk en heb je altijd bij.
Wees hier voorzichtig mee en steek niet het hele pennetje in je mond. Je hoeft in principe de pen enkel voor te bereiden tot het zogenoemde gaatje, verder hoef je het pennetje niet in je mond te steken.

2. Kies een inkt en ga van start.....maar dan....

We kiezen een inkt – meestal een iron gall inkt- en we gaan van start. We schrijven en schrijven...
Maar dan…..
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, je pen begint te krassen, pikt papiervezels op, slechte haarlijnen en tot jouw grote ergernis blijft de pen in het papier haken …..inktspetters! Frustratie!!

Slechte onderbroken haarlijnen doordat de pen in papier blijft haken. Pen pikt papiervezels op, inkspetters! Frustrerend!Wel ik zal je vertellen dat je pen bijna aan het einde van zijn leven is…..tijd voor een nieuwe.
Maar wacht eens even!
Ik heb deze pen nog niet zo lang, hoe kan het zo snel zijn gegaan?
Er zijn enkele redenen waarom een pennetje vroegtijdig verslijt.
Teneerste de kalligraaf heeft een zware hand, ten tweede het niet gelijk afslijten van de punt en ten derde het gebruik van bepaalde inkten.

 Versleten pen, veel dikkere onderbroken haarlijnen. Nieuwe pen, glijdt over papier, fijne haarlijnen.

Zoals je ziet op de foto hierboven kan je natuurlijk ook nog wel met een versleten pennetje schrijven. Met zo'n pen schrijven is moeilijk en frustrerend, je krijgt geen mooie haarlijnen meer omdat de pen in het papier blijft haken. Het schrijft gewoon niet prettig meer!

3. Een zware hand?

Je denkt nu misschien 'een zware hand'? Wel als je met een zware hand schrijft, druk je te hard op je pen waardoor deze hard op het papier wordt gedrukt.
Schrijf je met een lichte hand, dan raakt de pen het papier op een zachter manier er wordt niet zo veel druk op uitgeoefend. Een ander voordeel is dat je ook mooie fijnere haarlijnen zult krijgen.

Nu ik besef heel goed dat dit niet meteen zal lukken. Dit vraagt oefening en veel oefening, probeer met een rustig, ontspannen hand te schrijven. Daarom is het belangrijk om dit ook al te doen als je met potlood oefent.  Het is zeker de moeite waard.

4. Mijn pen krast.....

Als je pen begint te krassen, moet je hem maar eens even bekijken. Je zal zien dat de 2 beentjes niet meer gelijk zijn, eentje zal wat korter zijn dan het andere. Op het kortere beentje is meer druk uitgeoefend.
Hoe kan dit nu?
De reden waarom dit gebeurt is simpel, je pen zal niet helemaal in de richting van de helling hebben gestaan. Bij een schrift als Copperplate is elke strook naar beneden een schaduwstrook. Om een schaduwstrook te vormen ga je druk op de pen uitoefenen om de beentjes open te laten gaan. Wanneer je pen dan niet helemaal in de richting van de helling staat, ga je op 1 beentje meer druk uitoefenen.

Let er dus op dat de pen in de richting van de helling staat waarin geschreven wordt, op die manier kunnen de beentjes gelijk spreiden als je druk uitoefent voor een schaduwlijn. Ze zullen dan natuurlijk ook afslijten maar wel gelijk, zo verleng je ook weer de levensduur.
De penpunt moet dus gelijk openen en druk krijgen.

5. Inkt....

De aanbevolen inkt om pointed pen kalligrafie (kalligrafie met de spitse pen) te schrijven is een iron gall inkt. Deze inkt werd ontwikkeld ten tijde dat de mensen met een quill (veer) schreven. Voor een quill maakt de asciditeit niet veel uit, maar voor stalen pennen wel. Het acid zorgt voor vluggere slijtage van je pen.
Maar ondanks alles blijft deze inkt mijn favoriet, ik hou van de kleur, de fijne haarlijnen die je kan produceren …. ik leef gewoon met het feit dat het je pen kan aantasten.

Maar.....er is goed nieuws! Er zijn enkele manieren om dit te minimaliseren en zo ook de levensduur te verlengen.
De meest belangrijke tip: Dip je pennetje eerst in water, let op enkel de punt, dus zo'n 5mm. Door het water op je pen zal er een deel van het acid geneutraliseerd worden en bijkomend pluspunt de inkflow zal verbeteren.

Daarna kan je – als je dit hebt- met een druppelteller, de inkt op je pennetje druppelen. Op deze manier druppel je enkel de inkt onderaan je pen, dus aan 1 zijde. Als je met je pen in de inkt dipt zoals het meestal wel wordt gedaan, krijg je inkt aan beide zijden van de pen. Zo kan de inkt gemakkelijk beide zijden aantasten.
Ik gebruik zelf geen druppelteller, maar dip mijn pen in de inkt.

Let op als je je pen in de inkt dipt, doe dit tot aan het gaatje. Meer hoeft zeker niet! Waarom? Als je meer inkt dipt, loop je het risico dat de overtollige inkt op je papier drupt. Bijkomend tast het de pen niet verder aan. Heb je toch teveel inkt op je pen, even schudden boven het inktpotje, en de overtollige inkt valt eraf.

6. Goed onderhoud

Een ander belangrijk punt is om je pen goed te onderhouden. Reinig tijdens het schrijven regelmatig je pennetje, door deze in zuiver water te dippen en terug goed droog te maken.

De inkt droogt op, als je telkens terug in de inkt dipt wordt de opgedroogde laag dikker. Je zal merken dat de inkt niet meer goed van je pen vloeit en de haarlijnen ook niet meer op z'n mooist zijn. Dus door op regelmatige basis te reinigen, geef je je pennetje als het ware terug een frisse start!

Een beetje glasreiniger in water om de pen schoon te maken.

En natuurlijk als je voor vandaag stopt, reinig grondig, dit kan door een beetje glasreiniger in water te doen. Hardnekkig opgedroogde inkt is heel moeilijk te verwijderen. Verder goed droog maken en veilig opbergen.

Zorg voor je pennetjes, let op de helling waarin je pen staat en je hoeft zeker de iron gall inkt niet weg te zetten, gebruik hem! Het feit dat deze inkt je pennetje vlugger aantast, weegt zeker niet op tegen het feit dat je hiermee prachtig kan schrijven! Met de nodige zorg verleng je de levensduur aanzienlijk!

Heb jij hierover nog vragen? Laat het hieronder gerust even weten.

Veel liefs,

Petra


Over de schrijver
Reactie plaatsen