3655947541340020
Penbeheersing Mickey Mouse flourish
15 juli 2020 
4 min. leestijd

Penbeheersing Mickey Mouse flourish

In de paasvakantie van 2019 zijn we er even tussenuit geweest. Voor enkele dagen naar Disneyland Paris zoals jullie weten kijk ik er altijd enorm naar uit, maar spijtig genoeg is zo'n tripje ook altijd vlug voorbij. Ik blijf altijd graag in de Disney sfeer en daarom had ik zin in een kleine tutorial ….. een Mickey Mouse flourish!

Het is een goede oefening op penbeheersing, dus ideaal om je pen onder controle te leren houden. Ben je nog wat onzeker met de spitse pen en inkt dan kan je eerst met potlood of een fineliner beginnen. Op de foto's van de verschillende stappen verder in deze blogpost zie je de Mickey met pen en inkt maar ook met fineliner. Op het einde staat er nog een video waarin ik de Mickey volledig maak met pen en inkt. Als je liever eerst de video bekijkt, scroll dan helemaal naar beneden.....

Gratis Download: Mickey Mouse Flourish zo kan je meteen mee aan de slag.

1. Oefen eerst de gekruiste lussen.

Voor deze Mickey heb ik voornamelijk de kruisende lussen gekozen. Oefen deze eerst in op de werkbladeren die je kan downloaden.
Heb je deze beweging wat in de hand dan kan je aan de slag gaan met onze mickey. 

Oefening op penbeheersing

flourishing strook

Genoeg geoefend?

2. OK ...... we gaan eraan beginnen!!

Neem je Mickey en een licht doorzichtig blad dat je erover kan leggen zodat je de lijnen er nog doorziet.

oefening op penbeheersing 

3. Kruisende lussen in de oortjes.

Begin met de kruisende lussen van links naar rechts of van rechts naar links, kies de richting die voor jou het gemakkelijkst is.
Wat ook leuk kan zijn: Schrijf een naam of enkele woorden in de oren van Mickey, en daarna de ruimte in de oortjes opvullen met de kruisende lussen.

Oefening op penbeheersingVoorbeeldje met een fineliner, gekruiste lussen

Oefening op penbeheersingGekruiste lussen met pen en inkt De lichtdoorzichtige bladeren die ik gebruik zijn van Clairefontaine smart print paper 60gr. Je kan de lijnen er nog goed doorzien. 

4. We gaan verder met het hoofdje.

Begin aan de linkse kant, ook weer met de kruisende lussen tot waar het oor van Mickey begint. Daarna de andere kant net hetzelfde tot aan het oor. Je gaat hier van groot naar klein.

Bovenaan het hoofd kan je gewone ovalen maken, van klein naar iets groter en terug klein.

Oefening op penbeheersingFineliner

Oefening op penbeheersingMet pen en inkt

5. Oogjes maken....

Nu gaan we een beetje tekenen en kleuren..... ben je met pen en inkt aan de slag gegaan, dan mag je er een fineliner bijnemen en de oogjes tekenen en inkleuren.

Probeer bij het inkleuren van de oogjes ronde bewegingetjes te maken, dan kan dit ook al tellen als een oefening.

Oefening op penbeheersing

6. We zijn er bijna....

Het neusje.....neem als beginpunt voor de ovalen, midden onderaan.

De neus maak je door telkens een ovaal te maken, als je met pen en inkt werkt, ga je naar boven met een haarlijn en naar beneden met een schaduwlijn.

penbeheersing

En zoals je ziet op de foto hierboven, laat je best de inkt genoeg drogen, anders krijg je vegen.....Ik kon natuurlijk weer niet wachten.....

7. Fijne haarlijnen en kleine lusjes.

Als laatste gaan we met een haarlijn en kleine lusjes de overige lijnen van Mickey zijn hoofdje afwerken. Volg gewoon de lijn en maak op regelmatige afstand een klein lusje, je mag de richting van het lusje telkens afwisselen.

Het tongetje zijn gracieuze curves, of je eigen fantasie.

penbeheersing

8. Video

Uiteindelijk is het dus een oefening op penbeheersing, wat  goed van pas komt als we kalligrafie schrijven. Maar zoals op de foto's te zien is, ziet hij er ook mooi uit met een fineliner.

In onderstaande video laat ik de verschillende stappen zien in pen en inkt. Bekijk hem zeker een keertje.


Hopelijk vond je het leuk en leerzaam.

Mijn jongste dochter heeft al gevraagd of ik ook andere Disney figuren wil maken. Ik heb gezegd dat ik er wel eens over zal nadenken, maar het lijkt me wel leuk, dus wie weet wie er nog aankomt....... Heb je zelf nog een favoriete Disney figuur, laat het gerust weten in de reacties.
Werkbladeren nog niet gedownload? Download: Mickey Mouse Flourish

Veel Plezier!!

Petra


Over de schrijver
Reactie plaatsen