Het kalligraferen van enveloppen begint met een goede voorbereiding

De adressering van je enveloppen in kalligrafie! Leuk, maar hoe begin je eraan en waar let je het beste op? Een dergelijk werkje vraagt wel wat tijd natuurlijk, maar de voldoening en de appreciatie van je gasten is fantastisch!

Omdat er toch wel wat te vertellen valt over het kalligraferen van enveloppen heb ik dit opgesplitst in 2 delen. In dit blogartikel vertel ik over de voorbereiding en enkele hulpmiddelen en volgende week ga ik verder met de praktische kant, het kalligraferen zelf.

1. Allereerst.....de adressenlijst!

Hier begint het natuurlijk allemaal mee, de adressenlijst opstellen.

Vermeld de aansprekingen zoals jij ze op de envelop wil (Dhr. en Mevr. , Fam. , familie, de heer en mevrouw, ….).
Voor een klassiek gekalligrafeerde envelop is het – althans in mijn mening – het mooiste om de adressen te centreren. Zorg er dus voor dat de adressen op de lijst al direct gecentreerd staan, vraag dit ook aan je klanten zodat jij hier zelf niet nog werk aan hebt.

Controleer je lijst ook op schrijffouten.

TIP:  Gebruik een kalligrafisch lettertype voor je adressen.


Foto hierboven is een fictieve adressenlijst..... 

2. Enveloppen kiezen

 Dit is belangrijk omdat niet alle enveloppen even goed te beschrijven zijn.

Kraft enveloppen of glanzende enveloppen zijn moeilijk beschrijfbaar, probeer deze te vermijden. Parelmoer (deze worden vrij veel gekozen) zijn ook moeilijk maar zijn het beste te beschrijven met een iron gall inkt. Houd hier rekening mee dat het contrast tussen haarlijn en schaduwlijn moeilijker is.

De gewone papieren maar stevige enveloppen zijn het beste, zorg voor een goede kwaliteit.


Ook de grootte van je envelop is van belang. Bij huwelijksuitnodigingen is de envelop over het algemeen goed van grootte, maar bij bv. geboortekaartjes is deze kleiner. Dat beperkt je natuurlijk wel wat betreft de keuze van schrift.

Bij grote enveloppen kan je gerust kiezen voor een spitse pen schrift zoals Copperplate of Spencerian script, wil je graag het verschil tussen deze 2 schriften weten? Bekijk gerust deze blogpost. Is de envelop kleiner kan je de naam in Copperplate kalligraferen en het adres in kleine kapitaaltjes (die nemen minder ruimte in).

3. Voorzie zeker genoeg extra enveloppen.

Enveloppen kalligraferen wordt met de hand gedaan. Er kunnen altijd menselijke foutjes voorvallen….en dit gebeurt vlugger dan je denkt, wees daar maar zeker van!
Daardoor komt het zeker wel eens voor dat je een adres opnieuw moet schrijven.

Ook moet je rekening houden met eventuele toevoegingen, dus op 100 enveloppen zijn een 20tal zeker geen overbodige luxe.

4. Welke inkten?

De keuze van inkt is soms ook een moeilijke.

In ons Belgische weer kan je het beste voor een watervaste inkt (bijvoorbeeld Ziller inkt) kiezen, maar deze inkten schrijven dikwijls niet zo prettig, je krijgt minder contrast tussen de schaduwlijnen en haarlijnen. Dit kan je natuurlijk oplossen door met meer flexibele pennetjes te schrijven die een scherpe punt hebben, maar dit vergt dan weer meer ervaring, en dan nog dit lukt niet altijd zoals je wil.

Persoonlijk kijk ik niet zozeer of de inkt watervast is, hij moet prettig schrijven. De inkten die ik het meeste gebruik zijn de Iron gall inkten (zwart), walnoteninkt (sepia), Dr.Ph.Martin's Bleedproof White (wit) en de gouden inkten.

5. Enveloppen laten drogen.

De gekalligrafeerde enveloppen hebben wel wat tijd nodig om te drogen.
Hier moet je natuurlijk nog wel de plaats voor hebben. Mijn livingtafel ligt dan grotendeels vol, dit is eigenlijk niet zo praktisch.

Het gemakkelijkste is een droogrekje, een mooi stuk hout met op gelijke afstand gleufjes waar je telkens een envelop in kan zetten.

Of een droogrekje voor de afwas, waar je borden in kan zetten, deze vind je vrij goedkoop bij IKEA.
Ook naamkaartjes kan je hier in laten drogen.

Op de foto hierboven gebruik ik een gewoon rekje van bij Ikea. 

Dan is alles klaar om eraan te beginnen.

We hebben onze volledige adressenlijst, de enveloppen en zeker enkele extra zodat we niet direct moeten panikeren als er toch eentje fout gaat. Je hebt een inkt gekozen en een schrift naargelang de grootte van je enveloppen, plaats om te drogen, dus je kan starten.

In de blogpost van volgende week vertel ik meer over het kalligraferen zelf.

Ben je door je stapel enveloppen heen, dan volgt er nog een heel belangrijke stap, het controleren!
Je gaat de lijst nog een keer af, en bekijk de enveloppen op schrijffouten.

Als alles dan in orde is, komt het leukste!!!

6. De afwerking!

Maak stapeltjes van een 25 tal enveloppen en verpak deze op een leuke manier.
Een fijn draadje, een lakzegel, een veertje, een zeepje, een hartje, kortom alles kan.

Alles netjes inpakken in een stevige doos, zodat het een plezier is voor de klant om de enveloppen te vinden.

Alles begint natuurlijk met een goede voorbereiding.
Je zult uiteindelijk je eigen manier creëren van hoe je alles aanpakt, wat voor jou werkt en wat niet.

Volgende week vertel ik meer over de praktische kant.
 Het gebruik van hulplijnen, lightpad, laserliner, het centreren van je regels,…

Misschien heb je al genoeg aan je hoofd met het plannen van je huwelijk, feest of evenement? Ik help je graag bij het kalligraferen van de enveloppen die jullie zorgvuldig gekozen uitnodigingen bevatten.

Voor meer info kan je mij altijd contacteren

Groetjes,

Petra