4 praktische tips voor het kalligraferen van enveloppen

In de vorige blogpost heb ik verteld over hoe je adressenlijst er het beste uitziet, het kiezen van enveloppen, inkt, … kortom een goede voorbereiding.

Vandaag wil ik graag wat praktische tips meegeven over het kalligraferen van de enveloppen zelf.
Dit is een werkje dat wel wat tijd in beslag neemt maar eens een envelop opdracht afgerond is, is de voldoening groot.

1. Het gebruik van een lightpad of laserliner?

Schrijven met hulplijnen? Jaaa, natuurlijk!

Ik stak enorm veel tijd in het trekken van hulplijnen met potlood op de enveloppen. Dit is natuurlijk een manier om op een rechte lijn te schrijven, ervoor te zorgen dat je letters allemaal even groot zijn en dat ze in de juiste helling staan. …..Maar tijdrovend…..

Als je een opdracht van een 250 tal enveloppen voor de boeg hebt, is dit geen manier van werken.

Gelukkig zijn er enkele hulpmiddelen die veel gemakkelijker zijn.

Teneerste een lightpad of lichtbox.
Hier heb je enkele mogelijkheden, ofwel leg je een blad met hulplijnen op je lightpad met hierbovenop je envelop.

Zie je de lijnen er toch niet zo goed door of heb je dikkere enveloppen dan kan je een blaadje met de hulplijnen in je envelop steken. 

TIP! Maak op je hulplijnenblad aanduidingen waar je envelop telkens moet komen, zodat hij steeds goed ligt.

Tentweede heb je de laserliner.

Deze kan je ook gebruiken op gewone lichte enveloppen maar vooral op donkerkleurige enveloppen.
Ook als je voor moderne kalligrafie kiest is de laserliner aan te raden. Bij moderne kalligrafie is het namelijk gemakkelijker om op één lijn te schrijven dan tussen 2 lijnen.

Leg je envelop op het blad met de hulplijnen en duidt de lijn aan waarop je gaat schrijven. Je krijgt dan een rode laserlijn waarop je kan schrijven.
Heb je een regel geschreven, verschuif de laserliner naar de volgende lijn of verschuif de envelop.
Bij deze methode moet je het kalligrafisch schrift al wel voldoende onder de knie hebben. Je hebt enkel de onderste lijn als richtlijn, dus niet de x-hoogte en ook geen hellingslijnen.

Daarom is dit vooral aan te raden bij moderne kalligrafie. 
Bij moderne kalligrafie wordt ook gewoon het Copperplate schrift gebruikt, maar op een meer vrije manier. De letters springen wat op en neer (bouncing), ook kunnen er meer flourishes gebruikt worden.

Kies de manier die voor jou het gemakkelijkste werkt.

2. Adressen centreren.

Dan kan je eindelijk beginnen kalligraferen!

Neem de adressenlijst erbij.
Ik vind persoonlijk adressen die gecentreerd zijn het mooiste, en voor een klassieke envelop is dit zeker aan te raden. Zorg er dan voor dat de adressen op de lijst al gecentreerd zijn, dit is voor jou veel gemakkelijker.
In deze blogpost vertel ik meer over hoe je adressenlijst er het beste uitziet.

Trek een lijn in het midden door de adressen.
Probeer eerst enkele namen en adressen op een kladblad om te zien hoe ver een regel telkens komt. Is een naam of adres dan even lang, dan kan je hetzelfde beginnen. Is een naam iets korter of langer, dan begin je iets later of eerder.

Uiteindelijk na het schrijven van vele keren Dhr. en Mevr. of bepaalde namen van gemeenten die veel voorkomen, ga je wel weten hoever deze komen.

Komt een naam of straatnaam toch niet zo goed uit op je envelop – dat kan altijd gebeuren – dan kan je een kleine krul of flourish toevoegen aan één kant. Op die manier lijkt het ook of de regel gecentreerd staat.

3. Wat doen we met lange letters?

 Een probleem dat wel eens voorkomt zijn lussen….

Een adres bestaat uit 3 of 4 regels die we onder elkaar schrijven, dan kan het wel eens voorkomen dat lussen naar beneden en lussen naar boven elkaar in de weg zitten.
Dit kunnen we heel gemakkelijk oplossen. Als je ziet dat een ascender lus de descender lus van de vorige regel in de weg gaat zitten, kan je de lussen mooi in elkaar laten gaan.

Een andere mogelijkheid is om bij een adres met lussen die elkaar kunnen tegenkomen, de lussen gewoon iets korter houden. Op die manier heb je wat ruimte.
Of je kan ervoor zorgen dat ze elkaar zeker niet tegenkomen door de letter een beetje aan te passen (connectiestrook beetje langer maken), zodat de lus er net naast komt te staan.

Op de foto's hierboven zie je 3 verschillende mogelijkheden.
1. De lussen gaan mooi in elkaar over.
2. De lussen zijn korter, zorg ervoor dat ze elkaar net niet raken.
3. De meest gebruikte optie: verleng de beginstrook of start het woordje wat later zodat de lussen naast elkaar komen te staan.

4. Neem je tijd.....

Héél belangrijk! Neem je tijd om een envelop te kalligraferen!

Concentreer je op de lettervormen, zodat je deze correct kan uitvoeren.
Zoals je ziet komt er heel wat bij kijken…..maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken! De tijd die je erin steekt zal zeker geapprecieerd worden door de genodigden!

En heb je maar enkele enveloppen te schrijven, dan kan je ze zelfs nog mooier maken met enkele blaadjes/bloemetjes en flourishing.
Superleuk om te doen!!!
In de online cursus 'The Graceful Flourish' leer deze deoraties maken!

Denk eraan de envelop is nog altijd het eerste dat je gasten te zien krijgen van jullie speciale dag.

Veel plezier als je zelf aan de slag gaat. Met deze praktische tips in je achterhoofd kan het al zeker niet mis gaan met het kalligraferen van enveloppen.
Teveel aan je hoofd met het organiseren van jullie huwelijk, feest of event? Besteed je dit werkje liever uit? Bekijk gerust even mijn werk hier. Je kan me steeds vrijblijvend contacteren hier.

Liefs,

Petra